Óvja szeme fényét

Szembántalmak gyógyítása

Egész nap mesterséges fényben, számítógép előtt dolgozunk. Szemünk képtovábbító feladatát igencsak megnehezíti a villódzó számítógép-képernyő, a nagyvárosi utcák füstje és pora. Az ózonpajzs vékonyodása miatt egyre élesebb napsugárzás, a stressz, a túlhajtott munka együttvéve előbb-utóbb gondot okoz a szemnek.

A szemet érintő fertőzések leggyakoribb formája a kötőhártya-gyulladás, amely a szem érzékenységét, vörösségét, váladékozását okozza. A problémát leggyakrabban bakteriális és vírusos, allergiás reakció, a szembe került idegen test, irritáló vegyi anyag okozza. A szem nedv elválasztása idősebb korban csökken, ez is okozhat kötőhártya-gyulladást. Jellegzetes éles, nyilalló fájdalommal jár, mely égő érzést okozhat. A szem érzékenyebb a fényre és könnyezik. Ne dörzsöljük! A könny rendes esetben kimossa az irritáló idegen anyagot. Ha ez nem történik meg, öblítsük ki a szemünket lehűtött forralt vízzel. Arcunkat merítsük vízzel töltött tálba, nyissuk ki és tartsuk nyitva szemünket, amíg bírjuk, és időnkénti pislogással segítsük elő az idegen anyag távozását.

Készítsünk szemfürdőhöz oldatot.

1:25 arányban keverjünk el körömvirág tinktúrát tiszta vízzel. Ha a szaruhártya meg van sérülve, 1 csepp ricinusolajat csöppentsünk szemgolyónkra, behunyt szemünkre tegyünk nedves vattacsomót.

Szem- vagy szemhéjgyulladás, allergia és szénanátha esetén a szem bevörösödik, irritációja tartós. Tegyünk rá hidegvizes borogatást, pihenjünk le, cserélgessük a borogatást.

A szem megerőltetése esetén szemvidítófű főzete szemfürdő vagy borogatás formájában ajánlható. A főzetet tíz percig forraljuk lassú tűzön, hogy sterilizálódjon, majd hűtsük le, és szűrjük át steril gézen keresztül. Mindkét szemhez friss főzetet használjunk!

Árpa esetén mosdassuk a szemet négy óránként varázsmogyoró vagy körömvirág oldattal! ( egy rész varázsmogyoró, négy rész forralt, hűtött víz) Az árpa a szempilla tüszőmirigyeinek gyulladása. Baktériumfertőzés okozza, és általában a szervezet túlerőltetésének a jele.

Aki egyébként hajlamos szembetegségekre, gyenge az immunrendszere. Az immunrendszer erősítésére két héten át igyon szemvidítófű, kasvirág, ragadós galaj, borjtorján és édesgyökér elegyéből készített teát naponta 2-3 csészével.

Érdekesség:

Az A-vitamin hiánya gyakran okoz szemszárazságot. Ezért fontos, hogy olyan élelmiszereket fogyasszon, melynek nagy az A-vitamin tartalma. Ilyenek: a máj, a tej, a zsíros tengeri halak, a tojás, a sárga a zöld és a narancssárga színű termények.

Egyéb kezelés:

  • A fertőzés leküzdésére és az irritáció enyhítésére szedjen kiegészítők formájában ligetszépe olajat, B-vitamin komplexet, A- és E-vitamint.
  • A szem sérülése esetén javasolt az Arnika D6-os homeopátiás szer. Az első 24 órában négyóránként, amíg a gyógyulás meg nem indul. Ha a szemhéj vörös és duzzadt, Apis D6-os szert alkalmazzon.
  • A pihenés és a helyes étrend épp olyan fontos, mint a helyi kezelés.

Ha mindez nem segít, tegyünk a szemünkre kötést, és forduljunk orvoshoz!

Dr. Gálik Ágnes

Megosztással az egészségért
  •  
  •  
  •