Sárgabarack
Ki gondolná, hogy a rózsafélék családjába tartozó csonthéjas, bársonyos héjú, narancsszínű, puha, aromás illatú gyümölcs őshazája Közép-Ázsia és Kína. A legtöbb sárgabarackot Dél-Kínában, Kaliforniában, Ausztráliában és Észak-Afrikában termesztik. Szereti a meleg időjárást, ezért ahol a korai virágzást nem viszik el a tavaszi fagyok, kitűnő kajszi terem. Magyarországon Kecskemét környékén belőle készül a híres fütyülős pálinka.
Kevés más gyümölcs keltette fel ennyire a tudósok érdeklődését, hiszen a benne lévő legalább 200-féle anyag nagy részét még igazán nem kutatták.
A sárgabarack segítségével sokféleképpen tehetjük változatosabbá étrendünket. Júniustól augusztusig vásárolható.
Miben rejlik a kajszi csodálatos ereje?
Pakisztánban, a Karakorum hegyvidékén élő hunzák átlagos életkora 10 évvel magasabb a Közép-Europában élő lakosságnál. Bizonyos, hogy ebben nagy szerepet játszik a sok kajszibarack fogyasztása is, hiszen igen magas az immunrendszert erősítő karotin tartalma, mely az A-vitamin provitaminja. A gyümölcs szép narancssárga színét a vörös pontokkal a karotinoidoknak illetve az antocianidnak köszönheti. Ezek védik a gyümölcs belsejét és héját a szabadgyökök károsító hatásától, melyek az érés folyamán halmozódnak fel benne. Szervezetünk fiatalon tartásához szükséges A-vitamin mennyisége naponta 0,8-1,2 mg ( kb 4000 Ne). Ez három-négy sárgabarackban megtalálható.
Megtalálható benne még az
- az idegrendszer vitaminja a niacin, mely javítja a hangulatot, csökkenti a fáradtságot, segít a koncentrálásban.
- A folsav, mely a vérképzés és a sejtnövekedés fontos anyaga. A folsav a rézzel és kobalttal együtt a sápadt, vérszegény embereknek is nagyon ajánlott.
- A pantoténsav tartalma fokozza az életerőt és segíti a zsírok lebontását. Erősíti a nyálkahártyákat, a bőrt, hajat, körmöket. Ezért ajánlott dohányosoknak is, jót tesz a légutak nyálkahártyájának. Csökkenti az asztmás panaszokat is.
- Magas C-vitamintartalma erősíti az immunrendszert.
Mire figyeljünk?
- Csak frissen, a szezonja idején vásároljuk, mert illata, zamata, édes íze csak az érett gyümölcsben érvényesül. Mivel gyorsan romlik, ajánlatos azonnal felhasználni.
- Mossuk meg többször is alaposan hideg, meleg vízben is a vegyszerek miatt, melyek főleg a felszínét borítják.
- Réztartalma miatt terhes anyák ne egyenek túl sokat belőle!
- Egyéni hajlam esetén hasmenést is okozhat, ők keveset fogyasszanak belőle!
- A sárgabarack magja amigdalin tartalma miatt mérgező, ne törjük fel, ne együk meg a magokat!
Receptek a kajsziból:
Gyümölcspakolás (száraz bőrre)
Daráljunk le vagy turmixoljunk össze 1-2 barackot. A pempőt keverjük össze egy kevés tejszínnel, és hagyjuk arcunkon 15-20 percig, végül langyos vízzel öblítsük le.
Befőtthöz legjobban a középnagyságú, nem túl érett gyümölcsök felelnek meg.
Egészbe vagy felébe vágva, maggal vagy anélkül, héjazva vagy héjastól egyaránt feldolgozhatók. Hogy a héjtalanítás műveletét megkönnyítsük, szűrőbe rakva a gyümölcsöt, mártogassuk forró vízbe, így a héja szinte magától leválik, és rozsdamentes késsel már gyorsan eltávolítható.
Az előkészített gyümölcsöt üvegekbe helyezzük, cukoroldattal felöntjük és pasztőrözzük.
Cukoroldat: 160 g cukor, 100 g víz/ literes üvegekhez
Pasztörözési idő: 30 perc 85 C fokon