TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS
DR.GÁLIK ÁGNES
e-mail: galikdr@gmail.com
1122 Budapest, Városmajor utca 2. fsz. 4.
+36-20-9718015

Tekintse meg megújult weboldalamat!

Oltsa szomjúságát, fokozza erejét

Kiegyensúlyozott táplálkozás nem képzelhető el rendszeres gyümölcsfogyasztás nélkül. Élettani szempontból az lenne az ideális, ha naponta elfogyasztott gyümölcs mennyisége elérné minimum a fél kg-ot. A hazai gyakorlat azonban ettől elmarad, pedig a gyümölcs a legfontosabb védő táplálékunk. A gyümölcsök olyan szénhidrátokat tartalmaznak, amelyek szinte nem is igényelnek emésztést. Cukortartalmuk egyből a vérbe kerül, és azonnal energiát szolgáltat. Jelentős rosttartalmuk, a duzzadó képes pektin megköti a koleszterint és a salakanyagokat.

A görögdinnyét hazánkban sokan termesztik. Nyáron lehűtve, kiváló felüdülést hozó legnagyobbra növő gyümölcs. Nagy zöldhéjú, felvágva belül fajtától függően mézédes piros, vagy sárga húsú.
A sárgadinnye kisebb méretű és puhább a görögdinnyénél, alakja fajtájától függően lehet gömbölyded vagy ovális. Belseje sárga, narancsszínű, zöld, igen édes ízű gyümölcs.

A görögdinnye legjobban a meleg éghajlaton tenyészik, ha elég vizet kap. Kis "ásványvíz üzem"-nek is tekinthetjük, mivel víztartalma eléri a 95 %-ot. Vizelethajtó hatású, és ezzel nagymértékben hozzájárul a vese alapos tisztításához.
Víztartalma mellett ásványi anyagok és vitaminok tárháza is. Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin (piridoxin), ami segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Ezen kívül még magas a folsav tartalma, mely fontos a haj szépségéhez, a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez. A vérképzéshez és a sejtlégzéshez szükséges vas is megtalálható benne. Tartalmaz még mangánt, ami az idegsejtek és a zavartalan szexuális működéshez kell.
A színes dinnyehúsban magas a karotin mennyisége, ami a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, mely serkenti az agyműködést, fokozza az idegsejtek tápanyag ellátását.
A benne lévő gyümölcssavak, a gyümölcscukorral együtt serkentik a bélmozgást.
Likopin és karotin tartalma rákellenes hatású.

A sárgadinnye magas karotin- és C-vitamin tartalma is védi a szív koszorúsereit. A benne lévő magas Kálium csökkenti a magas vérnyomást, az adenozin nevű anyaga pedig lassítja a véralvadást, ezáltal véd a trombózis ellen.

Tarthatunk dinnyekúrákat, melyek megfiatalítják szervezetünket úgy, hogy a belekben lévő epesav és enzimmolekula körülveszi a dinnyében lévő karotin molekulákat, amelyek A-vitaminná alakulva a vérkeringésbe jutnak. A keringés útján eljutnak életfontosságú szervekhez, így a májhoz, és mindegy egyes sejthez. Fiatalító, jótékony hatásukat így mindenütt kifejtik, a csontokban, a fogakban, a szemben, a bőrben, a hajban, a körmökben. A vírusok a baktériumok, sőt a szabadgyökök ellen is védenek.
Minden életkorban jó, ha hetente legalább egy gyümölcsnapot tartunk, de különösen 40 év felett, mert ilyenkor már fenyeget az elhízás és az anyagcsere-betegségek kifejlődése. A gyümölcsnap azt jelenti, hogy egész nap csak nyers gyümölcsöt eszünk., esetleg barna kenyérrel, alaposan megrágva.

Ha nem kúraszerűen, hanem csak rendes ételként eszünk dinnyét, azt a szokással ellentétben jó, ha étkezés előtt, és nem utána esszük, mivel a még üres gyomorba került fontos anyagok könnyebben felszívódnak, s a benne lévő savaknak az ingerei élénkítik a bélmozgást, elősegítve az emésztést.

Tippek:

  • A dinnye magját meg is lehet pirítani, jó rágcsálnivaló.
  • A sárgadinnyéből turmixot is készíthetünk: 25 dkg kivájt és kockákra darabolt sárgadinnyéhez adjunk fél liter hűtött tejet egy fél zacskó vaníliás cukrot, és turmixoljuk össze.

Dr. Gálik Ágnes