TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS
DR.GÁLIK ÁGNES
e-mail: galikdr@gmail.com
1122 Budapest, Városmajor utca 2. fsz. 4.
+36-20-9718015

Tekintse meg megújult weboldalamat!

Mutasd a körmöd és megmondom mi a baj

A köröm a hajhoz és a bőrhöz hasonlóan árulkodik az egészségről. A különböző körömhibákból nem csak a betegségekre, hanem a vitaminhiányra, fáradságra és a helytelen táplálkozásra is következtetni lehet. A szervezetben lejátszódó szinte valamennyi folyamat, működési zavar nyomot hagy a körmök növekedésében, illetve képződésében. Láthatók az öröklődési hibák, alaki elváltozások, súlyosabb betegségek, vérellátási zavarok és a helyi károsodások egyaránt.

Körmeink kialakulása az ötödik magzati hónapban válik láthatóvá. A hámbegyűrődésből képződik e szaruréteggé módosult átlátszó szövetféleségünk. A magzati élet hetedik hónapjában fejlődik ki teljesen.

Az emberi köröm rendszere a körömlemezből, a körömágyból és a körömsáncból áll. A körömlemez általában 1 mm vastagságú szaruképlet, mint a hajszál. A köröm anyagát a tövénél elhelyezkedő speciális sejtek termelik. A köröm keratinból áll, amely ként, szelént, kalciumot, káliumot és egyéb nyomelemeket tartalmaz. A körömlemez szerepe egyrészt az ujjak végpercének mechanikus védelme; másrészt a tárgyak megragadásához is szükséges, mert megtámasztja az ujjak végpercét.
Szélét a körömsánc fedi, szabad széle pedig az ujjbegyben végződik. A körömágyat és a körömlemezt erős kötőszöveti rostok rögzítik az ujjpercek csonthártyájához. A körömlemezt két oldalról övező bőr a körömredő. A körömképző sejtek a sáncok alatt helyezkednek el, az előtte lévő félholdacska jelzi e sejtféleségeket, mivel itt fejeződik be a szarulemez képződése. A sejtállomány átlagosan heti 1-2 milliméterrel növeli a szarulemez hosszúságát.

Az egészséges köröm erős, rugalmas, rózsaszínű és folt nélküli. Az ettől való eltérés bizonyos betegségekre utalhat.

Ha a köröm sárga színűvé válik az leggyakrabban krónikus nyiroködémához társul, lehet keringési rendellenesség jele. Gyakran a cigaretta színezi el.
A fehéres köröm vérkeringési problémát, vérszegénységet jelez.
A vöröses szín hátterében túlzott cukor-, tea-, kávéfogyasztás állhat. A sötét vöröses köröm megemelkedett koleszterinszintet jelenthet. A kékes-feketés elszíneződés gyakori, és általában sérülésre vezethető vissza.
A kemény, megvastagodott köröm túlzott fehérjefogyasztásra vagy zsíros táplálkozásra utal.
Ha repedezettek, egyenetlenek a körömvégek – kénhiány állhat hátterében. Ilyenkor sok babot, tojást, fokhagymát és vöröshagymát kell enni. A fakó köröm vashiány, vérszegénységgel magyarázható. Vashiány estén „kanálszerű” köröm alakulhat ki, ilyekor a körömlemez elvékonyodik, berepedezik, töredezik vagy keresztben akár ketté is hasadhat. Akkor válik kanálszerűvé, ha közepén behúzódik és a szélein kifelé hajlik. Jellegzetes, hogy a köröm nagyon lassan nő.
A középen lévő bemélyedést a gyomorban lévő sósav hiánya is okozhatja. Számíthatunk ilyen elváltozásra, ha túl erős szappannal mosunk kezet, vagy gyakran nyúlunk vegyszeres vízbe.

A fehér foltokkal, pöttyökkel tarkított köröm cink vagy a B6-vitamin hiányáról árulkodik. De túlzott cukor- és alkoholfogyasztás is állhat a háttérben. Gyakran foltosodik a köröm a menstruáció előtt.

A hosszanti halvány csíkok nem jelentenek betegséget, de ha mélyülnek, az a helytelen táplálkozásra utal. Főleg a cink-, a vas- és a B-vitamin hiányára. A fehérje anyagcsere-zavara, vagy esszenciális zsírsavak csökkenése is állhat az ilyen elváltozások mögött.

Az A-vitamin hiánya szintén körömtöredezést okoz.

Ha szívbetegség áll fenn, akkor „óraüvegköröm” alakul ki. Ilyenkor a körömlemez megnagyobbodott, vastag, domború. A szöveti oxigénellátás zavarának a következménye. Gyakran társul hozzá az ujj körömpercének bunkószerű kiszélesedése ("dobverőujj") és az ajkak lilás elszíneződése.

A keresztbefutó csíkok, bemélyedések gyakran hirtelen betegségre vagy drasztikus étrendi változásra utalnak. Ha elvékonyodott, repedezett a köröm szinte mindig ásványianyag-hiánnyal magyarázható, vagy a D-vitamin hiányát jelzi.

A köröm tövénél lévő félhold nem lehet nagyobb a köröm negyedénél. Idősebb korban ez a rész egyre kisebb lesz, végül el is tűnik. A túl nagy félhold a fizikai gyengeség jele. De okozhatja a túlzott cukorfogyasztás is. Felnőttnél a félhold teljes hiánya fehérje-szegénységet jelenthet.

Bőrbetegségek esetén is jelez a köröm. Ha a körömlemezen pontszerű vagy harántirányú bemélyedések alakulnak ki, tűszúrásnyi gödröcskék keletkeznek rajta, pikkelysömörre (psoriasis) utal. Az ekcémához is társulhat körömelváltozás: ilyenkor a körömlemez durva tapintatúvá válik.

A láb gombás fertőzése az egyik leggyakoribb bőrgyógyászati panasz. Fonalas, penész vagy sarjadzó gombák okozhatják. Legtöbbször a lábujjak között, a talpon jelentkezik hámló, viszkető, hólyagos kiütések formájában. Súlyosabb esetekben átterjedhet a körmökre is, illetve feltűnhet a test egyéb hajlataiban, hónaljban, combtőnél is. Megelőzni egyszerűbb, a kezelése olykor igen hosszadalmas és a fertőzés hajlamos a kiújulásra.

Mit tehetünk az egészséges köröm elérése érdekében?

Az első lépés minden esetben a háttérben álló ok kiderítése és az ennek megfelelő kezelés (vas vagy vitamin adása, gombaellenes szerek, antibiotikumok, keringésjavító szerek. A megfelelő étrend kialakítása általában gyógyulást hoz. Kevés kávét, teát és alkoholt igyunk, ugyanis ezek akadályozzák meg a tápanyagok felszívódását.

  • A multivitamin tabletták is jó szolgálatot tesznek.
  • Az esszenciális zsírsavak pedig (például a napraforgóolajban találhatók) szintén egészségesek.
  • Mivel a mezei zsurlófű gazdag kalciumban és kovasavban, forrázatából ajánlatos naponta kétszer is inni, de helyettesíthetjük uborka lével.

A törékeny körmöt külsőleg is kezelni kell. Kenjünk néhány evőkanálnyi olívaolajból, almaecetből és egy tojássárgájából készített pakolást a körmünkre és hagyjuk 20 percig hatni. E mellett naponta tornásztassuk az ujjainkat, mert így javul a körmök oxigénellátása.

Ha súlyosabb elváltozás tapasztalható, mindenképpen forduljunk orvoshoz. Műtétre, vagyis a körömlemez eltávolítására akkor van szükség, ha a köröm benőtt, ha roncsoló sérülés érte vagy daganatos elváltozásról van szó.

Dr. Gálik Ágnes