Skip to content

  • Magamról
  • Tevékenység
  • Elérhetőség
  • Árak

Natur Clinic

Természetes gyógyítás

  • Bőr
  • Egyéb
  • Emésztőrendszer
  • Érzékszervek
  • Idegrendszer
  • Légzőrendszer
  • Mozgásrendszer
  • Neuroendokrinrendszer
Home > Lassan pusztuló értelem

Lassan pusztuló értelem

drgalikagnes 2015-06-29

Az Alzheimer-kór

Magyarországon becslések szerint 160 000 Alzheimer (demens)-beteg él. A betegség a fizikai halál előtt megöli az értelmet, a lelket, magatehetetlenné és kiszolgáltatottá teszi a beteget. A végstádiumra jellemző általános testi leépülés. A betegség, nem kizárólag a beteget, hanem családját vagy legalább egy hozzátartozóját is erőszakkal kiszakítja a megszokott életéből.

Milyen agyi elváltozásokat okoz az Alzheimer-kór?

Az Alzheimer-kórban szenvedők agyában összecsapódott, elpusztult idegsejtek találhatók, és a folyamat kóros fehérje elváltozással is járt. Az idegsejtek pusztulása egyre súlyosbodó tüneteket okoz a betegnek: a klinikai panaszok első formája az emlékezészavar. A beteg egyszerű dolgokra sem képes visszaemlékezni, s amikor érzi, hogy probléma van a memóriájával, gyakran “kóros meseszövéssel” tölti ki az emlékezeti űrt. Szegényessé válhat a gondolkodása, elveszíti ismeretanyaga jelentős részét, s később már a mindennapi rutincselekedeteit sem tudja végrehajtani. Megeshet, hogy elmegy otthonról, s nem talál haza, mert már nem tud térben és időben tájékozódni. Megváltozhat a személyisége: depresszióssá vagy gyanakvóvá válhat. Környezetét azzal vádolhatja, hogy eltulajdonította személyes tárgyait; később általában kiderül, hogy a beteg maga tette el valahová, de elfeledkezett róla. Ilyenkor tudattalan mechanizmus vezérli: nem jó, ha belátja, hogy elfelejtette, s így inkább ismerősére vetíti, s ráfogja, hogy ellopta a tárgyat. Mivel ez nem tudatos folyamat, semmit sem ér, ha a betegnek elmondjuk, hogy alaptalanul gyanúsít valakit.
A nagyon súlyos állapotú Alzheimer-kóros betegekre jellemző, hogy nem tartják vizeletüket, nem tisztálkodnak, esetleg már felöltözni sem tudnak.

A kór előrehaladott stádiumában a beteget egyetlen órára sem lehet magára hagyni: etetni, itatni, pelenkázni, öltöztetni és mosdatni kell, de emellett nem ismeri meg a körülötte lévőket, gyakran nem képes kifejezni a szeretetét.

Mi okozza az Alzheimer-kórt?

Az agyban az idegsejtek egymással való kapcsolata kémiai anyagokkal, a többi között acetilkolinnal történik. Az acetilkolin pályákhoz kötött, amelyek behálózzák az agykérget és a memóriaközpontot. Alzheimer-kór esetén az acetilkolin tartalmú pályák degenerálódnak, elpusztulnak. Emellett a szervezetben általában minden biológiai anyag lebomlik valamennyire. Ebben az esetben a lebomlás acetilkolin-észteráz enzimmel történik, s ez azt jelenti, hogy az acetilkolint az észteráz lebontja, és így még kevesebb lesz belőle.

Mit tehetünk a megelőzés érdekében?

  • Meghatározó az életvitel

Ha egy középkorú ember a munkájától eltekintve fizikálisan, és mentálisan is aktív életet él, jó eséllyel megelőzheti a betegség kialakulását.

Egy kísérlet szerint azok az emberek, akik többféle tevékenységet végeznek, és tartalmasan töltik el szabadidejüket – például hangszeren játszanak, kertészkednek, sportolnak vagy akár társasjátékoznak-, később kevesebb eséllyel betegszenek meg Alzheimer- kórban.

  • Fogyasszunk hasznos gyógynövényeketGingko biloba: Európában sokan a Gingko biloba fa leveléből nyert kivonatot ajánlják a korai Alzheimer- kórban szenvedő betegeknek, mert javíthatja a memóriát és az életminőséget, valamint lelassíthatja a betegség előrehaladását, romlását. Négy kettős vak teszt igazolta, hogy a gingkó valóban pozitív hatást fejtett ki a korai Alzheimer- kórban szenvedőknél, akárcsak a többi embernél, akik egy másik típusú elmezavarban (sok kisebb agyi infarktus miatti) szenvedtek. A gingkó hatása felér az általánosan használt, receptre kapható gyógyszerekével.
  • Hasznos étrend- kiegészítők szedésével is csökkenthetjük a kor kialakulásának esélyét.

L-carnitin: több klinikai vizsgálat is igazolta már, hogy az L- carnitin pótlása késlelteti az Alzheimer- kór kialakulását, javítja a memóriát, és az általános teljesítményt is fokozza az e kórban szenvedő betegek egy részénél.

Antioxidansok: C- és E- vitamint – rendszeresen szedő emberek kevésbé hajlamosak az Alzheimer- kórra, mint azok, akik nem szednek antioxidánsokat. Azoknak a középkorú és idősebb felnőtteknek, akiknek a vérében sok E- vitamin található, jobb az agyműködése is. Az antioxidánsok védő hatását azzal magyarázzák, hogy az oxidációs károsodás valószínűleg szerepet játszik az elmezavar kialakulásában. A nagy mennyiségben szedett E- vitamin lassítja az Alzheimer- kór kifejlődését.

A lecitin: egy kettős vak tesztben napi 20- 25 gramm lecitint adtak az alanyoknak, de az Alzheimer- kór súlyosságában semmi változást sem észleltek. Ugyanakkor láttak javulást egy olyan alcsoportban, akik nem követték teljesen a program előírásait, ez pedig azt sugallhatja, hogy a kisebb mennyiségű lecitin hatásosabb lehet.

Q 10, vas, B 6- vitamin: egy Alzheimer- kórban szenvedő betegnek a következő anyagokat adták: Q 10- koenzim (60 mg), vas (150 mg sum ferrum citrat) és B 6- vitamin (180 mg). Mindkét betegnek javult a mentális állapota, és egyikük hat hónap után szinte teljesen egészségesnek tűnt.

A cink is megváltoztathat bizonyos biokémiai folyamatokat, amik összefüggésben állnak az Alzheimer- kórral. Emiatt egyes tudósok attól tartanak, hogy a cink szedése felgyorsíthatja a betegség kialakulását. Volt viszont egy olyan kísérlet is, amiben négy beteget vizsgáltak, ők napi 30 mg cinket kaptak , és egy idő után javulást mutatott a mentális funkcióikban.

B- vitaminok: egyes kutatók összefüggést találtak az Alzheimer-kór és a B 12- vitamin, illetve a folsav hiánya között. Akiknek a vérében alacsony volt a folsav szintje, jobban ki voltak téve a különféle elmezavaroknak, így az Alzheimer- kórnak is, mint azok, akiknek vérében több volt a folsav.

Ajánlatos kerülni:

  • az alumíniumedényekben főtt ételeket
  • az alumíniumfóliával közvetlenül érintkező ételeket
  • az alumíniumkannákban tárolt ételeket
  • az alumínium adalékanyaggal készült élelmiszereket

Ugyanakkor nem valószínű, hogy az Alzheimer- kór diagnosztizálása után az alumínium kerülése jelentősen befolyásolná a betegség lefolyását…

Dr. Gálik Ágnes

Megosztással az egészségért
  •  
  •  
  •  
Posted in Idegrendszer
Tagged acetilkolin, Alzheimer-kór, betegség, demens, értelem, gondolkodás, idegsejtek pusztulása, ismeretanyag, leépülés, személyiség, végstádium
Previous Post: Gyógyító fűszerek
Next Post: Zavartalan álom

Primary Sidebar

+36-20-971-8015 telefonszámon.
Cím: 1122 Budapest, Kék Golyó u. 1/B. fsz. 4. (Déli Pályaudvarnál, a Kék Golyó és a Városmajor utca sarok 2.épületében)
E-mail: galikdr@gmail.com

Kategória

  • Alvászavar (1)
  • Bőr (4)
  • Egyéb (11)
  • Életmód (15)
  • Emésztőrendszer (16)
  • Érzékszervek (2)
  • Gyerekkor (1)
  • Gyógynövények, fűszerek (34)
  • Idegrendszer (8)
  • Immunrendszer (3)
  • Keringésirendszer (4)
  • Légzőrendszer (2)
  • Léleksímogató gondolatok (11)
  • Mozgásrendszer (1)
  • Neuroendokrinrendszer (3)
  • Szenvedélybetegségek (1)
  • Terhesség (4)

Címkék

apróbojtorján bach virágterápia bazsalikom betegség bodzavirág bőr C-vitamin citromfű csecsemő egészség fekete nadálytő felszívódás festékanyagok fiatalság flavonoid fokhagyma fájdalom fűszerek ginzeng gyermekláncfű gyógyhatás gyógynövény gyógynövények gyógyítás gyógyító gyömbér hatóanyag homoktövis idegrendszer immunrendszer kakukkfű kamilla karotin körömvirág megelőzés nyár növény szegfűszeg tavaszi fáradtság tea test tinktúra vitamin vitaminok vizsgálatok
2023. március
h k s c p s v
« nov    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Partnereim



Copyright © 2023 Natur Clinic. Powered by WordPress and Stargazer.