TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS
DR.GÁLIK ÁGNES
e-mail: galikdr@gmail.com
1122 Budapest, Városmajor utca 2. fsz. 4.
+36-20-9718015

Tekintse meg megújult weboldalamat!

Hormonok, amelyek megállítják az időt

Az ifjúság kútjának keresése örökzöld téma. Minden korban keresték az emberek az életelixírt, amely meghosszabbítja az aktív életet, megállítja, vagy legalább lassítja az öregedéssel járó testi szellemi hanyatlást.
Az örök ifjúságot ígérő csodaszerrel nem szolgálhatunk, de néhány tippel megpróbáljuk, hogy javuljon a közérzet, a hangulat, mert aki elégedett, az boldog. Aki boldog, az sokáig meg tudja őrizni egészségét. Aki egészséges és élettel teli, az sugározza ezt, széppé válik, hiszen a szépség belülről fakad.
Hogy miként őrizhetjük meg élettel teli kisugárzásunkat, ebben szeretnénk segíteni.

Vitalitásunk, belső egyensúlyunk, szép bőrünk, boldogságérzetünk, jó közérzetünk irányításáért parányi biokémiai anyagok, a hormonok felelősek. Bár szervezetünkben igen kis mennyiségben fordulnak elő, mégis súlyos következményekkel jár testre és lélekre egyaránt, ha nincsenek egyensúlyban. Becslések szerint közel ezer hormon és hormonhoz hasonló anyag létezik, sajnos a tudomány csak keveset (kb. 200) ismer még.
A hormonok egy része a belső elválasztású mirigyekben termelődnek, melyek aztán a vér útján érik el a célszerveket. Fő szabályozó belső elválasztású mirigy az agyalapimirigy, melynek több hormonja irányítja testünk működését.
A belső elválasztású mirigyekben képződött hormonok (pl. tiroxin, oxitocin) mellett vannak még a hormonokhoz hasonló anyagok is. Ilyenek az idegi átvivő anyagok (pl. szerotonin, dopamin) és a neuropeptidek (pl. endorfin), melyek stimulálják az agyban az információáramlást, és mindenekelőtt különféle hangulatot váltanak ki.
Aki ismeri titkukat, az céltudatosan tudja javítani közérzetét, és ezzel fittségét, kisugárzását is.

Boldogságérzetünkért a szerotonin hormon a felelős, amely a legfontosabb idegsejtek közötti hírvivő anyag. Segít az ellazulásban, elűzi a kellemetlen, rossz hangulatot. A hormon mennyisége igen érzékenyen reagál a lelki stresszre. A hétköznapi gondok erősen csökkenthetik mennyiségét. A megváltozott egyensúlyt segíti helyreállítani olyan kikapcsolódás, mint pl. a jóga, autogén tréning, relaxáció, meditáció.
A komplex szénhidrátok, a húsok, a tojás, a tejtermékekben található aminosavak a triptofán pozitívan befolyásolják a hangulatunkat.
A banán vagy egy szelet csokoládé gyors segítség lehet. Hatásukra két másik boldogsághozó hormon a dopamin és a noradrenalin termelése is fokozódik.

A dopamin idegi átvivő hormon, az egyes idegsejtekben és a mellékvesevelőben termelődik. A noradrenalin, majd az adrenalin származik belőle. Oldja a félelemérzetet, a feszült állapotot, kimutatható eufórikus hatása is. A testmozgás összehangolásáért felelős, erősíti az érzékeket, segíti a fantáziát és a kreativitást, ezzel lassítja az öregedés folyamatát.
Aktív mozgással (tánc, futás, torna) stimulálhatjuk a termelődését.

Az adrenalinra főleg akkor van szükségünk, ha kiváló teljesítményt akarunk nyújtani. Ilyenkor a felszabaduló adrenalin mozgósítja a szervezet minden erőit. Az érző- és mozgató idegsejtek aktiválódnak, a vérnyomás emelkedik, a szív gyorsabban ver, az izomrostok megfeszülnek, a szervezet felhasználja energiatartalékait. Az izgató hatás, hogy ne növekedjen túlságosan, noradrenalin termelése indul meg. Hatására csökken a vérnyomás, a pulzus újra lassul, az ember lassan megnyugszik. Normális esetben így reagál a szervezet a stresszre. Ha azonban a stressz folyamatosan fennáll, nem töltődnek fel újabb energiával a kiürült raktárak.

A szervezetben képződő "ópium" jobb bármely pirulánál. Az endorfin ugyanúgy feldobja a szervezetet, mint a drogok. A felszabaduló endorfinok hatására ragyog az arc, csillognak a szemek, még nagy kimerültség után is. Rövid idő után a világ is rózsaszínnek tűnik. Ezek nemcsak a közérzetet és a jobb kedvet idézik elő, hanem fájdalomcsillapítóként is hatnak. Egy izzasztó mozgás után hasonló mámorban érezhetjük magunkat.

Hogyan segíthetjük boldogsághormonjaink termelődését?

 • Salaktalanítás

  A citrusfélék kiválóak a zsírégetés megindulására: keverjünk össze 4-4 narancs és grépfrutot és két citrom levét 2 liter ásványvízzel. Ezt az italt fogyasszuk napközben is. Ihatunk más zöldség és gyümölcsleveket, ásványvizet és algakivonatokat is. Hogy bőrünk számára belülről biztosítsuk a kellő nedvességet, naponta legalább 2 liter folyadékot fogyasszunk el
 • Növények, amelyek regenerálnak, jobb kedvre derítenek

  Orbáncfű (Hyericum perforátum) Melankólia, depresszió, migrén, neurovegetatív zavarok esetén kiváló.
  Szent bazsalikom (Ocimum sanctum) Szellemi kimerültség esetén mozgósítja az a szervezet energiatartalékait.
  Citromfű (Melissa officinalis) Jót tesz a túlingerelt állapotban. Kiegyensúlyozottá tesz. Lehetővé teszi, hogy derűsen, nyugodtan szemlélve kedvező színben lássuk a világot.
  Egyenlő mennyiségeket keverjük össze a füveket egy befőttes üvegbe. A teákat úgy készíthetjük el, hogy 1 kávéskanál fűkeveréket 2,5 dl vízzel forrázzuk le, 10 perc állás után szűrjük.
 • A zöld levelű zöldségekben található folsav a boldogság hormonjaink termelése szempontjából igen fontos, de a szervezetben mindenhol szükség van rá, ahol sejtek osztódnak és szaporodnak. A vörösvérsejtek növekedése és érése csak akkor működhet kifogástalanul, ha elegendő folsav van jelen. Ha nincs elegendő mennyiségben, akkor vérszegénység, terméketlenség, fáradság, alvászavar, nyugtalanság, csüggedés, szorongás, életöröm hiánya alakul ki.
  Együnk sok folsav tartalmú tápanyagokat! Ilyenek, pl. a máj, brokkoli, karfiol, saláták, paraj, spárga, teljes kiőrlésű gabona, szójabab, lencse.
 • A kitartó sport, mozgás alkalmas a folyamatos endorfin termelésre. Ehhez min. 30 percnyi kitartó, izzasztó mozgásra van szükség.
 • Relaxáció, meditáció, helyes légzés

  Az adrenalinnal szemben a noradrenalin az érzékeken keresztül aktiválható. Feküdjön le, hunyja le a szemét, és képzelje el magát egy vízesésnél, ahol a lezúduló víz átmossa az egész testét. Hallgasson ehhez hasonló zenét! Az ilyenkor keletkező noradrenalin kiváló relaxáló hatású. A helyes légzéssel elűzhetjük a stresszt: álljunk egyenesen, karjainkat emeljük a fejünk fölé, miközben mélyeket lélegezzünk be. Felső testünket kilégzéskor hajlítsuk előre, térdeinket is hajlítsuk be, fejünket, vállainkat lazán lógassuk.
 • Mély alvás

  Ha alvászavaraink vannak, segít néhány csepp levendulaolaj a párnára locsolva. Fogyasszunk nyugtató hatású macskagyökér, citromfű, orbáncfű tartalmú készítményeket, teákat.
 • Óvakodjunk a szervezetet terhelő káros anyagoktól, mint a nikotin, alkohol, koffein, melyek szintén gyengítik erőinket. Stressz helyzetekben a szervezet különösen sok vitamint, ásványi anyagokat használ el, a cigaretta és a kávé csak fokozzák a leépülési folyamatot.

Dr. Gálik Ágnes