TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS
DR.GÁLIK ÁGNES
e-mail: galikdr@gmail.com
1122 Budapest, Városmajor utca 2. fsz. 4.
+36-20-9718015

Tekintse meg megújult weboldalamat!

Homoktövis (Hippophae rhamnoides)

Rendszertani helye:

I. Osztály: Dicotyledonopsida - Kétszikűek
Alosztály: Dilleniidae
Rend: Elaeagnales- Ezüstfaalkúak
Család: Elaeagnaceae: a családra jellemző, hogy egész felületük, különösen levelük, ezüstös a csillag- és a pikkelyszőrök tömegétől. Alsó állású magházuk van (1 termőlevélből alakult), benne egy magkezdemény található. A termés képzésében a húsos receptáculum és az elhúsosodó csésze alapi része is részt vehet.

Előfordulása

A család egyik tagja hazánkban is előforduló Homoktövis (Hippophae rhamnoides), régebben főleg a Duna menti homokdűnék jellegzetes 2-3 m magasra növő tövises cserjéje volt. Ma már itt-ott parkokban, egyes folyóvizeink mentén, hordalékos, köves vagy agyagos területeken ( Alföld- Duna-Tisza mentén ) is előfordul. A káposztásmegyeri dombokon található populációja védelem alatt áll. Díszcserjeként is termesztik de homokos területekre is telepítik, mert homokkötésre kiválóan alkalmas.
Étkezési és gyógyászati célú felhasználására nemesített fajtáját termesztik, ami a távol-keleti Szibériából származik. (Ezek termései nagyobbak, ágtövisektől mentesek)

A növény botanikai jellemzői

A homoktövis kétlaki cserje. Levelei hosszúkásak, lándzsa alakúak, ép szélűek. Levélhónaljban nyíló apró sárga virágai márciustól májusig nyílnak, melyek csomókba szerveződnek.
A "homok aranyának" nevezett narancssárga színű, borsónyi nagyságú termésének egy magja van.

Gyógyításra a terméshús kivonatát, a hidegen sajtolt olaját használják, melyet a tibeti gyógyítók már több mint ezer éve alkalmaznak.
Leveleiből főzött tea általános roboráló hatással rendelkezik.

A termés nagy mennyiségű C-vitamint (0,2-1%), E-vitamint (0,1%) és A-provitamint (kb: 0,25%), B- és F-vitamint tartalmaz. Jelentős a vízben oldódó sárga flavonoid, a zsírban oldódó karotin , zsírosolaj valamint szerves sav és cukor tartalmuk. Ezen kívül jelentős az ásványanyag (Ca, Mg, Zn) összetétele.
Termését az érés elejétől gyűjtik az első fagyokig. Mélyhűtéssel tárolhatók, de ezeket gyorsan fel kell dolgozni, mert C-vitamin tartalmuk szobahőmérsékleten gyorsan csökken.

A homoktövis gyógyhatásai

  • a nehezen gyógyuló sebeket, fagyási sérüléseket kiválóan gyógyítja
  • zsíroldó hatású, fokozza az anyagcserét, ezáltal segíti az optimális testsúly megtartását
  • fokozza az immunrendszer működését
  • gátolja a tumorok növekedését, enyhíti a rákos betegek sugárterápia során létrejött kellemetlen tüneteket
  • jó hatású a gyomor- és nyombélfekélyekre
  • meggátolja a hajhullást, és csökkenti a ráncok kialakulását
  • javítja a szívműködést
  • bőrfestékek alapanyagául is szolgál

Dr. Gálik Ágnes