Már az őserdei gyűjtögető ember is fűszerezett, sokszor éppen azzal a gyökérrel, gumóval, levéllel, virággal, amivel gyógyított is. A fűszereket, gyógynövényeket Indiában szentként tisztelik, az ajurvédikus orvosságok nagy része is növényi eredetű. A mértékkel használt fűszerek javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket.
Köztudott, hogy a fűszernövények többsége egyben gyógynövény is, ezért a kétféle hasznosítás szerinti elkülönítésük a gyakorlatban szinte lehetetlen. Ezek a növények ételeink fűszerezésére és betegségek gyógyítására egyaránt alkalmasak és alkalmazhatók. Közös tulajdonságuk, hogy a bennük felhalmozódott, biológiailag aktív és különböző hatást kiváltó különleges anyagokat, a hatóanyagokat hasznosítjuk.
A rozmaring levelét például már a középkorban egyaránt felhasználták húsételek fűszerezésére és sebek fertőtlenítésére, illetve gyógyítására. Ma a reuma elleni bedörzsölő szerek és a gyógyfürdők fontos alkotóelemeként is ismeretes.
A fűszerek használatához ismernünk kell a fűszerek hatóanyagait és azok hatását is, hogy étvágyfokozó, gyomor és bélnedvelválasztó hatásuk mellett gyógyító, betegséget megelőző tulajdonságait is kiaknázhassuk.
A fűszerek íz fokozó hatásaival jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően használjuk, valamint házi patikánk fontos, természet kínálta “gyógyszerei”.
A fűszerek hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek és a növény különböző részeiben halmozódnak fel, ezeket nevezzük hatóanyagoknak, ilyenek az illóolajok, keserű anyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok vitaminok, növényi festékanyagok stb.
- Illóolajok: adják a fűszernövények jellemző illatát, ízét, aromáját. Főleg ezeknek köszönhető ételeink, italaink ínycsiklandó illata, kellemes íze. Emésztést segítő szerepe, valamint mikroorganizmusokat pusztító hatásuk figyelemreméltó. A növényi részekből előállított illóolajokból készülnek az illatszerek, fog- és szájápolási cikkeink aromát adó alapanyagai is.
- Keserű anyagok közös sajátsága a keserű íz. Fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a gyomor és a bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban levő nyiroksejteket, amelyeknek fontos szerepük van a fehérjék felszívódásában. A keserű anyagokat már a legrégebbi idők óta használják étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetében. Keserű tartalmú fűszereink: üröm, kálmos, zsálya stb.
- A gyanták, balzsamok egyes fák kérgéből folynak ki. Az illóolajokhoz hasonló sajátságú cseppfolyós balzsamok és a szilárd jellegű gyanták, sok fűszerben megtalálhatók és nemcsak gyógyhatásuk van, hanem a fűszerek illatához és jellemző ízéhez is hozzájárulnak.
- A szervezetben az ásványi anyagok és más anyagok felszívódását segítik a glikozidok. A légutakban fellépő izgalmakat is enyhítik és szabályozzák a szívműködést is. Glikozidokat tartalmaznak például a mustár, a retek, a hagyma, a torma stb.
- Vitaminok a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlenek, hiányuk betegséget okoz. A szervezet nem tudja előállítani, ezért főleg táplálékkal kell őket a szervezetbe juttatni. Vitamint tartalmazó fűszernövények például: paprika, zeller, petrezselyem, vöröshagyma stb.
- Az alkaloidok vízben nem oldódó, központi idegrendszerre ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő stb. hatásúak.
- A növényi festékanyagok az íz- és zamatanyagokon kívül több fűszer festéktartalma is hozzájárul az ételek küllemének és ezen keresztül étvágygerjesztő hatásának fokozásához. Ismertebb csoportjaik: karotinoidok, klorofill, flavonok.
Gyakori fűszerek
Gyömbér (Alpina officinarum)
A gyömbérfélék családjába tartozik. A friss gyökeret, a kipréselt levet és a gyökér szárított porát használják.
Levet úgy nyerhetünk a gyökérből, hogy kis darabot lereszelünk, és az így kapott pépet vászonanyagon átpréseljük. A gyömbérlé kitűnő erősítőszer, serkenti az étvágyat és az emésztést. Emellett jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, és elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. Az egészséges bélflóra megtartásához más gyógyhatású fűszerek mellett a gyömbér igen hatékony szer. A szívet is erősíti. Indiában friss gyömbérteát adnak a gyerekek szamárköhögésére is.
A modern kutatások megerősítik, sőt kiegészítik e fűszer jótékony hatásait:
- Természetes úton hígítja a vért, és így hatásosan előzi meg a trombózis kialakulását.
- Csökkenti a helytelen táplálkozás következményeként megemelkedett koleszterinszintet.
- Hatásos utazás közben rosszullét ellen. Ha magunkkal szeretnénk vinni, tegyük kapszulákba.
- Redukálja a túlzott gyomorsavtermelést.
- Erősíti az immunrendszert.
- Javítja a bélműködést.
- Csíraölő hatású, az akut hasmenések legjobb ellenszere.
Lestyán (Levisticum officinale)
A lestyán számos országban a kertben termesztett fűszernövények közé tartozik. E célból lehetőleg a növény friss, fiatal részeit használják fel. A lestyán 2 méterig megnövő évelő növény, amely erőteljes gyöktörzzsel rendelkezik. Tavasszal a gyökérből világoszöld sarjak nőnek ki, ezek megvastagodva hosszú, elágazó szárakká válnak, amelyeken kevés számú, fogazott levél található. A szár végén halványsárga ernyővirágzatból álló korona alakul ki. Érintésre a növény valamennyi része jellegzetes illatot bocsát ki. Fűszerezésre leginkább a növény világoszöld színű, friss levelei alkalmasak.
Jótékony hatásai:
- Nyugtató, idegerősítő.
- Mérsékli a gyomorfájdalmakat, görcsoldó, fájdalomcsillapító.
- Segít a szervezet méregtelenítésében.
- Köptető, izzasztó, vizelethajtó.
- Antibakteriális hatású.
- Húgyúti panaszok és emésztési problémák, felfúvódás kezelésére használják.
Az ókor óta a növényt és gyökerét egyaránt afrodiziákumként tartják számon. Friss gyökeréből szerelmi bájitalokat főznek.
Egyéb fűszerek és gyógynövények felhasználása
A bélflóra szabályozására és a bélparaziták ellen használt fűszernövények:
szegfűszeg, fokhagyma, kakukkfű, fehér üröm, kurkuma, gilisztaűző varádics.
Izzadást és kiválasztást csökkentő fűszerek:
kurkuma, zsálya, szederlevél, málnalevél, tárnicsgyökér, tölgyfakéreg, hibiszkusz, csalán, gólyaorr.
Izzasztó és hevítő fűszerek:
koriander, bodzavirág, zsurlófű, borsmenta, cickafark, bojtorján.
Vízhajtó fűszerek:
koriander, bojtorján, fokhagyma, mustár, petrezselyem, fahéj, borókabogyó, aranyvessző.