Skip to content

  • Magamról
  • Tevékenység
  • Elérhetőség
  • Árak

Natur Clinic

Természetes gyógyítás

  • Bőr
  • Egyéb
  • Emésztőrendszer
  • Érzékszervek
  • Idegrendszer
  • Légzőrendszer
  • Mozgásrendszer
  • Neuroendokrinrendszer
Home > Gyógyító fűszerek

Gyógyító fűszerek

drgalikagnes 2015-06-29

Már az őserdei gyűjtögető ember is fűszerezett, sokszor éppen azzal a gyökérrel, gumóval, levéllel, virággal, amivel gyógyított is. A fűszereket, gyógynövényeket Indiában szentként tisztelik, az ajurvédikus orvosságok nagy része is növényi eredetű. A mértékkel használt fűszerek javítják étvágyunkat, serkentik az emésztést, aromás illatokkal, ízekkel gazdagítják ételeinket.

Köztudott, hogy a fűszernövények többsége egyben gyógynövény is, ezért a kétféle hasznosítás szerinti elkülönítésük a gyakorlatban szinte lehetetlen. Ezek a növények ételeink fűszerezésére és betegségek gyógyítására egyaránt alkalmasak és alkalmazhatók. Közös tulajdonságuk, hogy a bennük felhalmozódott, biológiailag aktív és különböző hatást kiváltó különleges anyagokat, a hatóanyagokat hasznosítjuk.

A rozmaring levelét például már a középkorban egyaránt felhasználták húsételek fűszerezésére és sebek fertőtlenítésére, illetve gyógyítására. Ma a reuma elleni bedörzsölő szerek és a gyógyfürdők fontos alkotóelemeként is ismeretes.

A fűszerek használatához ismernünk kell a fűszerek hatóanyagait és azok hatását is, hogy étvágyfokozó, gyomor és bélnedvelválasztó hatásuk mellett gyógyító, betegséget megelőző tulajdonságait is kiaknázhassuk.

A fűszerek íz fokozó hatásaival jó közérzetet eredményeznek, ha azokat megfelelően használjuk, valamint házi patikánk fontos, természet kínálta “gyógyszerei”.

A fűszerek hatóanyagai a növényi anyagcsere-folyamatok során képződnek és a növény különböző részeiben halmozódnak fel, ezeket nevezzük hatóanyagoknak, ilyenek az illóolajok, keserű anyagok, gyanták, alkaloidok, glikozidok vitaminok, növényi festékanyagok stb.

  • Illóolajok: adják a fűszernövények jellemző illatát, ízét, aromáját. Főleg ezeknek köszönhető ételeink, italaink ínycsiklandó illata, kellemes íze. Emésztést segítő szerepe, valamint mikroorganizmusokat pusztító hatásuk figyelemreméltó. A növényi részekből előállított illóolajokból készülnek az illatszerek, fog- és szájápolási cikkeink aromát adó alapanyagai is.
  • Keserű anyagok közös sajátsága a keserű íz. Fokozzák a nyál és a gyomornedv elválasztását, a gyomor és a bélmozgásokat, mozgásba hozzák a bélfalban levő nyiroksejteket, amelyeknek fontos szerepük van a fehérjék felszívódásában. A keserű anyagokat már a legrégebbi idők óta használják étvágygerjesztő, emésztést serkentő hatásuk miatt étvágytalanság, renyhe bélműködés, máj- és epezavarok esetében. Keserű tartalmú fűszereink: üröm, kálmos, zsálya stb.
  • A gyanták, balzsamok egyes fák kérgéből folynak ki. Az illóolajokhoz hasonló sajátságú cseppfolyós balzsamok és a szilárd jellegű gyanták, sok fűszerben megtalálhatók és nemcsak gyógyhatásuk van, hanem a fűszerek illatához és jellemző ízéhez is hozzájárulnak.
  • A szervezetben az ásványi anyagok és más anyagok felszívódását segítik a glikozidok. A légutakban fellépő izgalmakat is enyhítik és szabályozzák a szívműködést is. Glikozidokat tartalmaznak például a mustár, a retek, a hagyma, a torma stb.
  • Vitaminok a szervezet zavartalan működéséhez nélkülözhetetlenek, hiányuk betegséget okoz. A szervezet nem tudja előállítani, ezért főleg táplálékkal kell őket a szervezetbe juttatni. Vitamint tartalmazó fűszernövények például: paprika, zeller, petrezselyem, vöröshagyma stb.
  • Az alkaloidok vízben nem oldódó, központi idegrendszerre ható erős vegyületek. Bódító, fájdalomcsillapító, izgató és élénkítő stb. hatásúak.
  • A növényi festékanyagok az íz- és zamatanyagokon kívül több fűszer festéktartalma is hozzájárul az ételek küllemének és ezen keresztül étvágygerjesztő hatásának fokozásához. Ismertebb csoportjaik: karotinoidok, klorofill, flavonok.

Gyakori fűszerek

Gyömbér (Alpina officinarum)

A gyömbérfélék családjába tartozik. A friss gyökeret, a kipréselt levet és a gyökér szárított porát használják.

Levet úgy nyerhetünk a gyökérből, hogy kis darabot lereszelünk, és az így kapott pépet vászonanyagon átpréseljük. A gyömbérlé kitűnő erősítőszer, serkenti az étvágyat és az emésztést. Emellett jótékony hatású felfúvódás és bélgörcsök esetén, és elősegíti a méreganyagok elégetését és kiürítését a belekből. Az egészséges bélflóra megtartásához más gyógyhatású fűszerek mellett a gyömbér igen hatékony szer. A szívet is erősíti. Indiában friss gyömbérteát adnak a gyerekek szamárköhögésére is.

A modern kutatások megerősítik, sőt kiegészítik e fűszer jótékony hatásait:

  • Természetes úton hígítja a vért, és így hatásosan előzi meg a trombózis kialakulását.
  • Csökkenti a helytelen táplálkozás következményeként megemelkedett koleszterinszintet.
  • Hatásos utazás közben rosszullét ellen. Ha magunkkal szeretnénk vinni, tegyük kapszulákba.
  • Redukálja a túlzott gyomorsavtermelést.
  • Erősíti az immunrendszert.
  • Javítja a bélműködést.
  • Csíraölő hatású, az akut hasmenések legjobb ellenszere.

Lestyán (Levisticum officinale)

A lestyán számos országban a kertben termesztett fűszernövények közé tartozik. E célból lehetőleg a növény friss, fiatal részeit használják fel. A lestyán 2 méterig megnövő évelő növény, amely erőteljes gyöktörzzsel rendelkezik. Tavasszal a gyökérből világoszöld sarjak nőnek ki, ezek megvastagodva hosszú, elágazó szárakká válnak, amelyeken kevés számú, fogazott levél található. A szár végén halványsárga ernyővirágzatból álló korona alakul ki. Érintésre a növény valamennyi része jellegzetes illatot bocsát ki. Fűszerezésre leginkább a növény világoszöld színű, friss levelei alkalmasak.

Jótékony hatásai:

  • Nyugtató, idegerősítő.
  • Mérsékli a gyomorfájdalmakat, görcsoldó, fájdalomcsillapító.
  • Segít a szervezet méregtelenítésében.
  • Köptető, izzasztó, vizelethajtó.
  • Antibakteriális hatású.
  • Húgyúti panaszok és emésztési problémák, felfúvódás kezelésére használják.

Az ókor óta a növényt és gyökerét egyaránt afrodiziákumként tartják számon. Friss gyökeréből szerelmi bájitalokat főznek.

Egyéb fűszerek és gyógynövények felhasználása

A bélflóra szabályozására és a bélparaziták ellen használt fűszernövények:

szegfűszeg, fokhagyma, kakukkfű, fehér üröm, kurkuma, gilisztaűző varádics.

Izzadást és kiválasztást csökkentő fűszerek:

kurkuma, zsálya, szederlevél, málnalevél, tárnicsgyökér, tölgyfakéreg, hibiszkusz, csalán, gólyaorr.

Izzasztó és hevítő fűszerek:

koriander, bodzavirág, zsurlófű, borsmenta, cickafark, bojtorján.

Vízhajtó fűszerek:

koriander, bojtorján, fokhagyma, mustár, petrezselyem, fahéj, borókabogyó, aranyvessző.

Dr. Gálik Ágnes

Megosztással az egészségért
  •  
  •  
  •  
Posted in Gyógynövények, fűszerek
Tagged alkaloidok, alpina officinarum, balzsamok, betegség, bodzavirág, bojtorján, festékanyagok, fokhagyma, fűszerek, glikozidok, gyanták, gyógyító, gyömbér, hatóanyagok, illóolajok, kakukkfű, keserű anyagok, koriander, kurkuma, lestyán, levisticum officinale, mustár, növény, petrezselyem, szederlevél, szegfűszeg, vitaminok, zsálya, zsurlófű
Previous Post: Tanácsok szívbetegeknek nyáron
Next Post: Lassan pusztuló értelem

Primary Sidebar

+36-20-971-8015 telefonszámon.
Cím: 1122 Budapest, Kék Golyó u. 1/B. fsz. 4. (Déli Pályaudvarnál, a Kék Golyó és a Városmajor utca sarok 2.épületében)
E-mail: galikdr@gmail.com

Kategória

  • Alvászavar (1)
  • Bőr (4)
  • Egyéb (11)
  • Életmód (15)
  • Emésztőrendszer (16)
  • Érzékszervek (2)
  • Gyerekkor (1)
  • Gyógynövények, fűszerek (34)
  • Idegrendszer (8)
  • Immunrendszer (3)
  • Keringésirendszer (4)
  • Légzőrendszer (2)
  • Léleksímogató gondolatok (11)
  • Mozgásrendszer (1)
  • Neuroendokrinrendszer (3)
  • Szenvedélybetegségek (1)
  • Terhesség (4)

Címkék

apróbojtorján bach virágterápia bazsalikom betegség bodzavirág bőr C-vitamin citromfű csecsemő egészség fekete nadálytő felszívódás festékanyagok fiatalság flavonoid fokhagyma fájdalom fűszerek ginzeng gyermekláncfű gyógyhatás gyógynövény gyógynövények gyógyítás gyógyító gyömbér hatóanyag homoktövis idegrendszer immunrendszer kakukkfű kamilla karotin körömvirág megelőzés nyár növény szegfűszeg tavaszi fáradtság tea test tinktúra vitamin vitaminok vizsgálatok
2025. június
h k s c p s v
« nov    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Partnereim



Copyright © 2025 Natur Clinic. Powered by WordPress and Stargazer.