Fito- és aromaterápia

Napjainkban a különböző terápiás eljárások (kemoterápia, fizikoterápia, balneoterápia stb.) alkalmazása mellett egyre inkább növekvő szerep jut a fitoterápiának, azaz a különböző betegségek gyógynövényekkel, illetve azok hatóanyagainak felhasználásával történő gyógyításnak.

A gyógynövények felhasználával kialakított gyógymódok főleg hazánk gyógynövényekben gazdag növényvilágára épít.

Mely növények tartoznak ebbe a kategóriába?

Gyógynövényeknek azokat a növényeket nevezzük, amelyeknek valamely hatóanyagot tartalmazó részét, illetve a belőlük kivont illóolajat vagy egyéb hatóanyagot valamely betegség kezelésére illetve megelőzésére használnak fel.

De nemcsak azok a növények lehetnek gyógynövények, melyeket kizárólag gyógyászati célra használnak, hanem például gyógynövénynek, avagy gyógyhatású növénynek tekinthetjük a vöröshagymát, a foghagymát, a fejes káposztát, a fekete retket, a burgonyát, a sárgarépát, a céklát is, hiszen mindegyikük rendelkezik valamilyen kedvező gyógyhatással.

Hogyan szerezhetjük be a gyógynövényeket?

Gyógynövényekhez több forrásból (gyógynövénybolt, gyógyszertár, vadon, otthon termesztés) juthatunk. Legfontosabb beszerzési lehetőségként a vadon élő gyógynövények begyűjtése. Ezeknek gyűjtése, feldolgozása, forgalomba hozatala meghatározott időben, módon és formában kell hogy történjen a megfelelő minőség, a magas hatóanyagtartalom megőrzése érdekében. Fontos szerepe van továbbá a termesztett és a külföldről beszerzett (importált) gyógynövényeknek is.

A vadon előforduló növények egy részét termesztik is. Termesztésüket részben a kipusztulásukat megakadályozni szándékozó védettségük indokolja (pl. Homoktövis, Gyapjas gyűszűvirág), részben pedig termesztésbe vonásukkal lehet biztosítani az azonosan jó minőségű és megfelelő mennyiségű drog előállítását (pl. Orvosi ziliz, Macskagyökér).

A gyógynövények hogyan gyógyítanak?

A gyógynövények bizonyos részében (levél, virág, szár, gyökér, kéreg) képződő hatóanyagok segítenek a gyógyulásban.

Hatóanyagnak azokat a felhalmozódott anyagokat nevezzük, melyek kedvező hatást gyakorolnak az emberi szervezetben lejátszódó élettani és kórfolyamatokra, ezáltal fejtve ki gyógyhatásukat.

Mi az aromaterápia lényege?

Az aromaterápia René Morris Gattefosse lyoni vegyésztől származik.. Gattefosse aromaterápiának minősítette az illatos növények, drogok és az illóolajok használatán alapuló gyógyító eljárások összességét. Illóolajnak pedig egy adott növény vagy növényi rész vízgőzzel lepárolható (vagyis desztillálható) illékony vegyületeinek összességét nevezte. Meghatározása ma is helytálló.

Az aromaterápia évezredes hagyományokkal rendelkezik, s napjainkban is egyre többen választják kisebb-nagyobb betegségeik kezelésére.

Sokan tapasztalják, hogy egy-egy aromaterápiás kezelés után nemcsak a panaszolt betegség tünetei javulnak, de hangulatuk is jobb: feldobottnak érzik magukat. Bizonyos olajok képesek befolyásolni kedvünket, élénkíteni lankadó figyelmünket is.

Az illóolajok tulajdonságai

  • Gátolják a káros mikrorganizmusok fejlődését.
  • Görcsoldó. A görcsoldó hatás a belekben és a gyomorban érvényesül. A Kamillát, Köményt, Édesköményt, Ánizst csecsemőknél használják bélgörcsök ellen. E drogok felnőtteknél is szélhajtó (carminativ) hatásúak. Azok az illóolajok melyek főleg a májon keresztül választódnak ki (Atheroleum Menthae Piperitae), az epehólyag fokozott tónusát gátolják, azok viszont melyek főleg a vesén át ürülnek, a húgyutak görcseit csökkentik (Atheroleum Foeniculi).
  • Köptető hatásúak. A légutakban a fertőtlenítő hatásuk mellett, hígabbá teszik a kóros váladékot (secretolitikus hatás) és fokozzák a légutakat bélelő hám csillóinak mozgását (secretomotorikus hatás), ezáltal köptető (expectorans) hatásúak.
  • Befolyásolják az emésztőrendszer egyes szerveinek, illetve mirigyeinek működését. Az emésztőrendszerben egyes nedvek termelését fokozzák, másokét gátolják, ezért emésztési zavaroknál (dispepsia) alkalmazhatók. Az emésztőnedvek termelését fokozzák az úgynevezett gyomorerősítő szerek (stomachica), főképpen, ha a drog illóolaj mellett keserű anyagokat is tartalmaz, mint pl. az Üröm.
  • Izgató. Az enyhén izgató hatású illóolajok, amennyiben a vesén keresztül választódnak ki, vizelethajtó tulajdonságúak. Az erőssebben izgató hatásúakat csak különleges esetekben alkalmazzák. A szövetekből hisztamint szabadítanak fel, – ezáltal fokozzák a helyi vérkeringést, vérbőség keletkezik, bőrvörösödés lép fel, melegérzetet keltenek, – reumás fájdalmak kezelésére használatosak. Erre a célra bedörzsölőszerek összetételében is szerepelnek, melyek főleg az izomfájdalmakat (myalgia) enyhítik.
  • Gyulladáscsökkentő. Az érintkezés helyén gyulladáscsökkentő hatása van a Kamilla kivonatának, a Cickafark kóró illóolajának, ezeket külsőlegesen és az emésztőrendszer gyulladásos folyamataiban belsőlegesen egyaránt használják.

A teák fenséges illatát, zamatát a különböző aromás illóolajok adják. Egyetlen tealevélből több száz illóolajat is el lehet különíteni. Az aromás anyagok a teacserje fejlődése közben keletkeznek, és a levelek leszedésével fokozatosan párologni kezdenek.

Hogyan hatnak az illóolajok?

Szaglószervünk egyetlen olyan érzékszervünk, amely közvetlen kapcsolatban áll köztiagyunk limbikus rendszerével. Ezért az illatok, a szagok közvetlenül és azonnal befolyásolják az idegrendszert, érzelmeinket, lelki beállítottságunkat, magatartásunkat. A szaglás, az emlékezés, az érzékelés és a reagálás mindezekre, egyetlen lélegzetvételnyi idő alatt együttesen megy végbe.

Auraszoma terápia:

A gyógyító rezgés, a színterápia különleges formája. A rendszer lelkét a színnel kevert, gyógynövényeket, illóolajakat tartalmazó egyensúlypalackok képezik. A folyadék kristályok és drágakövek energiáit is tartalmazza, amelyek megerősítik mindegyik szín rezgéseit. A színes folyadékok az aurát erősítik, egy-egy csakra serkentésén keresztül a beteg szerveket gyógyítják.

Az aura-szóma az első olyan terápia, amely a színek eleven erejét holisztikus módon ötvözi az aroma olajakkal, gyógyfüvekkel és a kristályterápiával. Mindezt a saját vibrációnkhoz igazítva.

Felöleli a teljes ősi, gyógyszerészi alkímiát, vagyis a fáknak, füveknek: növényeknek, virágoknak, gyantáknak minden titkait.

Megosztással az egészségért
  •  
  •  
  •