TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS
DR.GÁLIK ÁGNES
e-mail: galikdr@gmail.com
1122 Budapest, Városmajor utca 2. fsz. 4.
+36-20-9718015

Tekintse meg megújult weboldalamat!

Csodabogyók

"Semmi áron se mondjatok le arról, hogy
mindig legyen időtök gyümölcsöt, gyógynövényt,
virágot szedni, gyűjteni! Hajoljatok le a földig
és emelkedjetek az égbe utánuk!"

Maurice Mességue

Az ősz a lombhullás, a télre készülődés ideje. Sok növény táplálékot raktároz a gyökerében, a hagymájában vagy a gyöktörzsében, hogy tavasszal már korán kihajthasson. Ilyenkor bármerre is kirándulunk, az erdők, mezők fái, bokrai kínálják finom, értékes terméseiket.

Bodza ( Sambucus Nigra ) ritkás erdőkben, utak, árkok, töltések mentén mindenütt megterem. Cserje, vagy néha 10 méter magasra is megnövő fa. Virágzatát, gyümölcsét gyűjtik, de levelét, kérgét, gyökerét is felhasználják.
Jellegzetes illatú, krémsárga színű tenyérnyi nagyságú bogernyő virágzata májusban-júniusban nyílik. Légcsőhurut, influenza esetén kiváló. 2-3 óránként ihatunk a belőle készített teából.
Gömbölyded, csonthéjas bogyótermése fekete. A trigeminus ideg zsábájának és a köszvények gyógyszere. Forrázata fájdalomcsillapító, nyugtató. A gyümölcsteák és az anyagcserét javító teakeverékben is gyakran megtalálhatók.

A bodza sokoldalú felhasználása

A bodza virágjából kitűnő üdítő ital készíthető:
Szükséges anyagok: 1 liter vízhez 0,5 kg cukrot adunk. Egy egész citrom levét és 3 tenyérnyi nagyságú virágernyőt adjunk a cukros léhez, és kb. 5 percig forraljuk. A tűzről levéve adjunk hozzá tartósító szert ( bórkősavat: 1l-hez késhegynyit). Forrón tegyük üvegekbe, és jól zárjuk le.

Bodzalé:

A bogyóból finom ital nyerhető. Teljesen érett, hibátlan bogyókat használjuk fel.. Ha préselni akarjuk, szárastól beletehetjük a présgépbe. Az átpréselt masszát tegyük gézanyagba és szűrjük. Töltsük üvegekbe, de ne zárjuk le, mert a képződő gázok miatt szétrobbanthatja az üveget. Hűtőben 1-2 hétig eltarthatjuk.
Ha préselni akarjuk, szárastól beletehetjük a présgépbe.
Hosszabb ideig eltartható a bodzalé, ha 2 liter préselt bodzalevet 1 kg cukorral főzünk, amíg a buborékok fel nem szakadoznak. Üvegekbe töltjük, sötét, hűvös helyen tartjuk.

Bodzalekvár

Szedjük le a bogyókat a száráról, és ugyanannyi cukorral főzzük sűrűre. Csipetnyi tartósítószert tehetünk hozzá.

A bogyót ki is száríthatjuk, ilyenkor íze hasonló a mazsolához.

A csipkerózsa ( Rosa Canina ) természetes C-vitamin forrásunk. 2 m magasra is megnövő bokor. Nálunk erdők, kertek szélén mindenütt megtalálható. Piros bogyóját kimagozva, szárítva forgalmazzák. Sok bajunk megszűnne, ha beiktatnánk mindennapi étrendünkbe. Enyhíti a meghűléses, influenzás megbetegedéseket, növeli a szervezet ellenállóképességét.
Érett bogyóit felhasználhatjuk teaként, de lekvár, szörp készítésére is alkalmas.
Kellemes ízű, enyhén hashajtó hatású italt is készíthetünk belőle. A bogyót csak áztatni szabad, melegítés hatására a C-vitamin tartalma elbomlik. Este 2-3 evőkanálnyi aprított csipkebogyót fél liter vízbe áztassunk be, Másnap reggel szűrjük, és egész nap eloltva ihatjuk.

Tinktúra is készíthető belőle a galagonyánál leírtak szerint.

Homoktövis ( Hippophae Rhamnoides ) levelei rövid nyelűek, keskeny lándzsásak 2- 4 cm hosszúak, belőle készült tea a magas vérnyomást csökkenti. Márciustól virágzik, melyek igen kicsik, barnák, füzérben állnak.
Álbogyó termésük borsónyi nagyságú, éretten narancssárga színű, húsos, savanykás ízű. Igen értékes, mivel nagy mennyiségű C-vitamint, B2-, F- vitamint, karotint, mikroelemeket tartalmaz Terméséből szörpöket, gyümölcsleveket, dzsemet készítenek. Magas C-vitaminjának megőrzése érdekében inkább a nyersen kipréselt levét igyuk méz hozzáadásával.
A bogyókat alkoholban is áztathatjuk, édesítve finom különlegesség.
Immunerősítő, késlelteti az öregedést, antioxidáns hatású, védi a májat, gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését, fokozza a fizikai és szellemi teljesítőképességünket, véd az influenza, a stressz ártalmai ellen.
Külsőleg is felhasználható bőrgyulladásokra, fogínygyulladások kezelésére.

Galagonya (Crataegus Monogyna), cserje vagy kisebb fa, már több évszázada ismert , mint szívünk elixírje és az erek gyógyszere. Különösen szívgyengeség, magas vérnyomás, érelmeszesedés, koszorúér bántalom esetén. Leveleket, virágokat, terméseket egyaránt gyűjtik, felhasználhatók teaként vagy tintktúraként.

Felhasználhatjuk teaként:

A feldarabolt virágos ágvégekből, vagy az érett terméséből készíthetünk teát naponta 2-3 alkalommal. Hatására javul a szívbetegek állapota. Káros mellékhatás hosszú távú használata esetén sem mutatható ki.

Tinktúrát is készíthetünk belőle

Ha nem akarunk minden nap teát főzni, szedjük tele fehér virágos ágvégekből vagy a leszedett galagonyabogyókkal egy nagy befőttes üveget és öntsünk rá gyógyszertári alkoholt. (70 %-os) 2-3 hétig érleljük, minden nap keverjük össze. Majd leszűrjük, és az így nyert szűrlethez ugyanannyi vizet adjunk és forraljuk fel. Hagyjuk kihűlni és ezt szűrjük lehetőleg sötét üvegbe. Az így nyert oldat kb. 35%-os lesz. Reggel és este 1-1 teáskanálnyit vegyünk be vízzel, vagy teával.

Dr. Gálik Ágnes