TERMÉSZETES GYÓGYÍTÁS
DR.GÁLIK ÁGNES
e-mail: galikdr@gmail.com
1122 Budapest, Városmajor utca 2. fsz. 4.
+36-20-9718015

Tekintse meg megújult weboldalamat!

A kékeszöld energia csodálatos ereje

Algák: Spirulina platensis

"A tenger és annak élőlényei minden betegségtől megtisztítanak" állította Kr.e. az 5 században Euripidész a híres drámaíró. A tengervízben élő algák gyógyító erejét az emberiség már ősidők óta használja. Aki behatóan foglalkozik az egészséges táplálkozással, nem hagyja figyelmen kívül az "édesvízi algákat". Táplálkozással foglalkozó kutatók szerint valószínűleg a legpotensebb élelmiszerről van szó, amit ismerünk. A kékeszöld édesvízi algák mára az egyik legfontosabb táplálékkiegészítőkké nőtték ki magukat. Vajon miben rejlik az algák különös csodálatos gyógyereje?

A növények, az élet más formáihoz hasonlóan, az ősóceánokból erednek. A legősibb növényekről csak kevés lelet maradt fent. A legrégibb ismert leletek a több, mint 3 milliárd évvel ezelőtt élt algák maradványai.

Az algák a világ összes élőanyag mennyiségének egyharmadát teszik ki. Fennmaradásuk oka, hihetetlen alkalmazkodó képességük. A Déli sarkvidék zord éghajlatát éppúgy elviselik, mint az akár 85 Co –os hévforrásokat. A Föld oxigéntermelésének jelentős részét ma is a moszatok adják. Elszaporodásuk a földtörténet során növelte meg a légkör oxigéntartalmát.

A legtöbb alga természetes élettere a víz, a tenger vagy az édesvíz. A tengerekben nagyon nagy tömegben élnek. Mintegy 25 000 fajt sorolnak az algák közé a mikroszkópos méretűektől egészen a hatalmas és sokszorosan elágazó tengeri barnamoszatig, melyek a víz felszín közelében, a fényben lebegve, helyenként sűrű tömegeket alkotnak. Formájuk és méreteik rendkívül változatossága ellenére számos tulajdonságuk azonos. Minden tengeri állat –közvetlenül vagy közvetve- a moszatokból táplálkozik, a moszatok a tápláléklánc termelői.

Egyszerű felépítésű növények, testük nem tagolódik gyökérre, szárra, levélre. Mint a növények nagy többségében a legtöbb algában is van klorofill, de a zöld színanyag mellett más színanyagokat is tartalmaznak, mint pl. a piros fikoeritrint vagy a kék fikociánt, mely igen jótékonyan hat a csontok állapotára.

Ehetők-e az algák?

Az óceán mellett élő emberek mindig gyűjtötték a tengeri moszatokat. A földeket trágyázták, állataikat etették velük, és maguk is mindig fogyasztották.

Az 1970-es években a mintegy kétezer ismert cianobaktérium algafajok közül, kiemelkedő szerepet kapott a Föld legősibb élőlényei közé tartozó Spirulina Platensis. Fejlettségi szintjüket tekintve közelebb állnak a baktériumokhoz, mint a többi algához. Ez a planktonszerű, spirálisan felcsavarodott, fonalas cianobaktériumfaj nagy mennyiségben fordul elő trópusi, szubtrópusi karbonáttartalmú, lugos pH-jú vizekben, melyek kizárólag csak speciális meleg szénsavas tavakban található a föld speciális helyein.

Az utóbbi időben emelkedett a világ számos országában a Spirulina Platensis algák termesztése. Nagyüzemi előállítása nyitott rendszerű, szabadtéri medencékben történik. A tenyésztésre használt tápoldatot jelentősen dúsítják cink, króm, vas mikroelemekkel így a kedvező élettani hatás tovább fokozható. Fontos egészségmegőrző élelmiszerként értékesítik.

Mit tartalmaznak?

A Spirulina tökéletes összetételű tápanyag. Az algák több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, mint sok más élelmiszer, ezért egyre gyakrabban használják erősítő szerként.

 • Tartalmazza az összes B-vitamint, továbbá D-, K-, C-, E- vitamint. Természetes forrása az A-vitaminnak. A zöld klorofillje és a narancssárga béta-karotin színével együtt adja a Spirulina jellegzetes kékeszöld színét.

  A klorofill, mely kitűnő regeneráló és vérképző szer, a szervezet oxigénellátását aktiválja. Javítja a sejtlégzést, és a baktériumok számára kedvező életkörülményeket biztosít pl. a bélrendszerben javítja a fehérje hasznosulást és kiegyenlíti a vérnyomást az egészséges szintre.

  A vitaminok fontos antioxidánsok, védik a szervezetet a káros szabad gyököktől, erősítik a szervezet immunrendszerét, az idegrendszert, a legyengült szervezetet. B12-vitamin tartalma kétszer-háromszor annyi, mint a marhamájban. Ez főként a vegetáriánusoknak jó hír!
 • o Tartalmazza legfontosabb ásványi anyagokat, nyomelemeket.

  Kiemelkedik:
  • vastartalma, mellyel a vashiányos állapot és a vérszegénység igen jól kezelhető.
  • krómtartalma, mely jelentősen javítja a szív és az érrendszer működését, szabályozza a vércukorszintet és a zsíremésztést.
  • cink tartalma, mely a szervezet egyik legfontosabb eleme. Kulcsfontosságú szerepet tölt be a szervezet sejtjeinek védelmében, a sejtek anyagcseréjében.
 • Jód tartalma normalizálja a pajzsmirigy működését.

Figyelem!

Azok akiknek pajzsmirigy túlműködése miatt a jódbevitelüket csökkenteniük kell, algát nagy adagban nem fogyaszthatnak!

 • Az emberi szervezet számára szükséges aminosavak közül 18-at tartalmaz, nyolcat ezek közül az ember szervezete képtelen előállítani.
 • Gamma-linolénsavat, mely többszörösen telítetlen, egészségvédő hatással rendelkező zsírsavféleség. A B-vitaminokkal együtt kedvezően befolyásolja a haj és a bőr állapotát. Gátolja az influenza vírus szaporodását.
 • RNS-DNS nukleinsavak, enzimek találhatók benne, melyek segítik az anyagcsere folyamatokat.
 • Az algában bőségesen található fucidin, egy olyan anyag, amely az emlőrák kórlefolyására hat kedvezően. A betegséggel szemben védő hatású, vagy legalábbis késleltetik a megjelenését. Japánban úgy tartják, hogy az algák bizonyos mértékig megvédenek a környezeti ártalmaktól (nukleáris, illetve röntgensugárzás).

Érdekesség:

A tengeri növények közül az algák bevonultak a japán konyhába: könnyű zöldségköretnek készítik el vagy a jellegzetes sushi mellé tálalják. A japán nők között az emlőrák ritkábban fordul elő, mint az európai nőknél, talán a gyakori algaevés miatt.

Mikor alkalmazható még?

 • Fogyókúrák esetén, segíti a szervezet tisztulását a salakanyagoktól.
 • A bél tisztításakor, a normális bélflóra helyreállítása diszbakteriózis esetén, krónikus bélbetegség esetén.
 • Izületi megbetegedések megelőzésére vagy gyógyítására.
 • Alkalmas cukorbetegek komplex gyógyítására, az inzulinfüggőknél csökkenthető az inzulinmennyiség.
 • Csökkentik a nehézfémek és az egyes gyógyszerek vesekárosító hatását.
 • A bőr állapotának feljavításakor, az idő előtti öregedés megelőzésére, ránctalanításhoz, pattanások, kelések ellen. Belső alkalmazás mellett a Spirulinából maszkot is készíthetünk. (Néhány darab Spirulina tablettát törjünk össze, 1 kávéskanál meleg vízzel elegyítsük el. Naponta egyszer kenjük fel arcunkra és hagyjuk rajta 20 percig. 7-10 napon át kúraszerűen alkalmazzuk!)

Dr. Gálik Ágnes