A szem szivárványhártyájának vizsgálata /Íriszvizsgálat/

Első alkalommal elvégezzük az állapotfelmérést, mely során feltárjuk a problémákat. Megbeszéljük a páciens számára legmegfelelőbb kezelési módot, melyet aztán rendszeresen nyomon követünk a további találkozások alkalmával.

Az elképzelés, miszerint a szem szivárványhártyáját megfigyelve következtetni lehet a szervezet egészségi állapotára, már több ezer éves. A tapasztalati úton kialakult vizsgálati módszer, az íriszdiagnosztika egyre jobban izgatja a vele foglalkozók fantáziáját. Az íriszdiagnosztika az utóbbi években igen népszerűvé vált, bár a szemész szakma egyetértésével mindez nem mindig találkozik.

Azt, hogy hogyan jelennek meg a szivárványhártyán az elváltozások, még pontosan nem tudjuk, hiszen nincs semmiféle kapcsolat az adott szerv és annak reflexzónája között. Egyenlőre a kutatások szerint nem sikerült azt az anatómiai struktúrát, vagy jelátviteli rendszert megtalálni, amely ezért felelős lenne. A rejtélyes kapcsolat megértését a modern tudományok közül a matematika, kvantumfizika és a biokibernetika segíti, és világszerte komoly kutatások indultak el. Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján megállapítható, hogy az íriszdiagnosztika jól használható szűrésre, rendkívül költségtakarékos. Egyszerű, gyors áttekintést ad a szervezet egészéről, bizonyos kóros folyamatokról, a szervezet alkati és öröklött adottságairól.

Mi látható az íriszen és ebből mire következtethetünk?

 • az íriszt képző rostok szélessége, vonulata, a köztük lévő sávok alakja, azok deformációja utal az adott zónához tartozó szerv állapotára.
 • Az írisz színe, a benne lerakódott pigmentek, rajzolatbeli módosulások és felhőszerű foltok vagy a pupilla körüli gyűrű színe, vastagsága és vonala is sok mindent elárul a hozzáértőnek.

Az írisz mit képes tükrözni?

 • Az egyes betegségekre való öröklött hajlamot (pl. allergiára, gyulladásokra, keringési zavarokra, labilis idegrendszeri zavarokra) A krónikus betegségek nyomát, illetve a múltban elszenvedett betegségeket is mutatja (pl. lábon kihordott betegségeket, azok szövődményeit, máj-, epebetegségek, érelmeszesedés)
 • Megmutatja szervezetünk jelenlegi állapotát. Még tünetmentes betegségek esetén a korai felismerés és az időben történő kezelés elvezethet a teljes gyógyuláshoz
 • Megmutatja milyen a szervezet immunrendszere, erőnléti állapota?
 • Megmutatja, hogy mit várhatunk?

Kiknek ajánlható?

 • Az elváltozások már akkor megjelenhetnek az íriszen, mikor még nincs komoly szervi baj, esetleg még panasz sem. Ezért ajánljuk azoknak, akik szeretnék tudni, milyen betegségek kialakulására van hajlamuk?
  Akik még a komolyabb tünetek megjelenése előtt figyelmeztetést szeretnének kapni egy betegségről, és egészségük védelmében időben szeretnének cselekedni Pl. egy vizsgálat során látott jelek alapján megmondjuk, hogy nem tökéletes az epeműködés vagy a vastagbél funkciója. Ilyenkor egy egyénre szabott terápiát állítunk össze, pl megmondjuk, milyen. epeműködést javító teákat érdemes inni, vagy esetleg rostdúsabban és egészségesebben táplálkozzon.
 • Azoknak is ajánljuk, akik egészségük felmérése érdekében ódzkodnak a hagyományos orvosi vizsgálómódszerektől ( vérvétel, röntgen, szövettani vizsgálat..) Ez a módszer teljesen fájdalommentes, olcsó, gyors és főleg nem ártalmas.
 • Azoknak is ajánljuk, akik szeretnék nyomon követni, hogy milyen változást eredményez az alkalmazott terápiás kezelés Érdemes fél évente megismételni!

Mit nem mutat?

Nem tud precíz diagnózist adni ( pl, agydaganat, leukémia, polip, vesekő ). Ezért a jelzések alapján szükséges lehet további vizsgálatok elvégzésére (ultrahang, labor, röntgen stb.)

Mivel végezzük a vizsgálatot?

Az írisz, megfelelő nagyítással, erre alkalmas iridoszkóppal jól látható, mely 10, 20, 120-szoros nagyítást tesz lehetővé. Vannak olyan típusok, melyek fényképezni is tudnak, illetve lehetővé teszi a részletek nagyítását is

Betegségmegelőző állapotfelmérés céljából az a leghelyesebb, ha más hasonló módszerekkel kombináljuk az íriszvizsgálatot. Számítógépes Voll-féle elektroakupunktúra, Enderlein véranalízis. Mivel mindegyik módszernek vannak vakfoltjai, együtt komplexebb, és megbízhatóbb eredményt nyújtanak.

Megosztással az egészségért
 •  
 •  
 •